Du læser lige nu
Det ville jeg gerne have vidst

Det ville jeg gerne have vidst

inden jeg blev mor:

 • hvor magtesløs jeg til tider kan føle mig.
 • hvor lidt søvn jeg får.
 • at mit barn har brug for mig. Ikke udstyr, nuttet tøj eller sutteflaske. Men har brug for mig. Hele tiden.
 • at mor følelsen først kom længe efter, at jeg havde troet den ville.
 • at det hele nok skal gå.
 • at jeg godt kan.
 • at jeg er den bedste mor for mit barn.
 • at amningen kan være et helvede.
 • at hormonerne ikke forsvinder efter fødslen.
 • at lortebleer bliver det mindste problem!
 • at en fødselsdepression også kan ramme faderen. (og apropos dét emne, så lyt til min podcast, hvor jeg taler om det emne – også at det rammer mænd!).
 • at rådet om at fylde fryseren med mad faktisk er en rigtig god ide.
 • at mange vil have en holdning til, hvordan du er som mor. Og du ved bedst, altid.
 • at jeg skal stole på min mavefornemmelse.
 • at jeg ikke var klar.
 • at efterveer er voldsomme. (igen har jeg talt om dette emne i min podcast, afsnit 17!)
 • at amningen gør fucking ondt.
 • at jeg ikke er en dårligere mor, fordi jeg er ung.
 • at jeg ikke har haft lyst til sex siden fødslen.
 • hvor psykisk hårdt det er.
 • at man bløder længe efter fødslen.
 • hvor smadret kroppen bliver.
 • at man tisser ufrivilligt efter fødslen.
 • at lykkefølelsen ikke kan måle sig med noget andet her i livet.
 • at børn virkelig græder meget.
 • at jeg gik fra at være en egoistisk bitch til en blødhjertet kvinde.
 • at tiden går alt for stærkt.
 • at jeg skulle nyde min graviditet mere.
 • at det er muligt at elske to børn lige højt.
 • at det er okay at jeg ikke kan alt selv.
 • at alt ikke skal være perfekt.
 • at jeg er ligeglad med, hvilke møbler jeg har, hvor jeg bor, min karriere og hvilket tøj jeg har i skabet. Han er min verden. Alt andet er ligegyldigt.
 • at jeg ikke forelskede mig i baby med det samme.
 • at jeg skulle lære at elske mit barn.
 • at baby sover 16 timer i døgnet. Han er så nem!!
 • at jeg slet ikke har tid til at lave den lækre kaffe, på min svinedyre kaffemaskine.
 • at min mand ikke ville tænde på min krop igen.
 • at jeg kan sove alle steder. Også til en middagsaftale.
 • at jeg fik et barn, som slet ikke vil sove i den barnevogn jeg har købt. Som kostede 15.000 kroner.
 • at der ikke følger en brugsanvisning med.
 • har du flere? Skriv dem gerne i kommentarfeltet. Det har hjulpet mig så meget at læse dem her, så kom endelig med flere. Pre-morlivet er hårdt. I har lige gjort det lidt nemmere, fordi jeg føler mig mindre alene.

(tak fordi i altid deler så åbent, det er jeg så glad for!)

Kommentarer (28)
 • • At 2 mennesker ikke er ens, det samme gælder graviditeter, fødsler og tiden efter.
  • En god mor sidder ikke i brysterne.
  • Andre folk har en mening om alt.
  • Alt er en fase og man kommer hel ud på den anden siden 🙂

 • At det er megahårdt psykisk at skulle tilsidesætte sin egen behov. Der følger en form for identitetskrise efter man er blevet mor. Og man er nødt til at finde sit andet “jeg”. Men jeg vil ikke bytte det for noget i Verden, på trods af blid, sved og utallige tårer.

  • – at det er langt hårdere end regnet med, at få så lidt søvn. Ja man er forberedt, men det er noget helt andet at stå midt i det.
   – at ovenstående (massiv træthed) virkelig slider på parforholdet
   – at jeg hele det første år følte mig som en zombie
   – at jeg vil gøre ALT for mit barn og at hans trivsel er aller vigtigst.. Kærligheden til nogen eller noget bliver bare ikke større <3

 • At man (i hvert fald rigtig mange) sveder ABSURD meget om natten i tiden efter fødslen fordi hormonerne skal ud #nattesved

  • SÅ rigtigt! Jeg var nødt til at sove på håndklæder OG skifte dem i løbet af natten 😅 anede ikke man kunne svede så meget

 • – at det er langt hårdere end regnet med, at få så lidt søvn. Ja man er forberedt, men det er noget helt andet at stå midt i det.
  – at ovenstående (massiv træthed) virkelig slider på parforholdet
  – at jeg hele det første år følte mig som en zombie
  – at jeg vil gøre ALT for mit barn og at hans trivsel er aller vigtigst.. Kærligheden til nogen eller noget bliver bare ikke større <3

  • Så enig. Har fået en langt større forståelse og respekt for min mor, samt kærlighed til hende. Men vreden har samtidig også fået nye dimensioner!

 • At amning ikke er det vigtigste (det troede jeg, da jeg stod i det og endte også med at amme i 5 måneder, selvom det ikke på noget tidspunkt fungerede for min datter og jeg)
  At man godt kan risikere at få et barn, der kun sover 15 min. – 30 min. ad gangen og græder et par timer i døgnet de første 7,5 måned. (Jeg troede naivt, at jeg fik et nemt barn haha)
  At du ved bedst og at dårlige vaner ikke findes. Hvis de fungerer, så fungerer de.

 • At den første lort efter fødslen næsten gør mere ondt end at føde. Husk afgørringnmiddel!! Hvis du revner har du sting dernede og må ikke presse. Og al den smertestillende giver dig vild forstoppelse.

 • Det hele…1. gang var så vild en oplevelse. Jeg car glad for sønnen, men han ramte ikke hjertekulen som nr 2 gjorde, opdagede jeg da nr 2 var kommet 3,5 år senere. Fik også en mindre fødselsdepression/livskrise efter nr 1. Men men, jeg ville altså også gerne ha vidst, at lige gyldigt hvor hårdt det er med manglende søvn, ømme brystvorter, hæmorider, grænsende barn (og mor..) og alle de andre udfordringer, så blir det altså bedre igen!! Også selvom man er en ændret person for livet

 • At alt er en fase. Også børn der ikke sover om natten.

  At man godt kan være den samme, og så mor oveni. Jeg var bange for kun at blive mor. Men jeg er mig, også efter at have fået børn.

  At bekymringer nok er et livsvilkår. Men at man skal forsøge at undgå at overtænke for meget.

  At man skal gøre det der fungerer for éns familie, og i det tempo man er tilpas med. Slip stress, forventninger og sammenligninger.

  At der ikke findes dårlige vaner. Hvis det fungerer at rokke barnevognen som en sindssyg eller at amme dit barn i søvn så gør det indtil du en dag har mod på at prøve noget andet.

  At INTET i verden slår det at ligge med sin lille sovende og snorkende nyfødte på brystet ❤ (Men husk snacks og vand indenfor rækkevidde)

  At det simpelthen er det fedeste i verden at blive forældre, og at børnene kun bliver sjovere og skønnere at være sammen med som de bliver større og man følger deres udvikling.

  Derfor nyd det nu, og husk at det hårde er en fase og at det bliver bedre end før, når man kommer ud på den anden side.

 • Jeg ville gerne have vidst, hvor meget ens kønslæber og området generelt hæver under fødslen. Det er sikkert individuelt, men min fødsel var lang og jeg hævede temmelig meget. Alt blev selvfølgelig normalt igen ret hurtigt, men alligevel. Ud over det, var jeg overrasket over, hvor ondt det faktisk gjorde at føde – jeg troede nok ikke helt på, at det gjorde SÅ ondt, men jo, det gjorde det.

 • At dagene efter fødslen er 1000 gange værrere end selve fødslen
  At man går med ble i over en uge efter
  At man skal sidde op en badering de første 14 dage efter
  At amningen fylder så meget !
  At det ikke er sikkert barnet bliver mæt selvom man har massere mælk

 • At det er mere psykisk hårdt end fysisk. Trætheden lærer du at leve med, men du er konstant i tvivl om, hvorvidt du gør det godt nok.

 • At man åbenbart kan få ammegigt og dermed ondt i samtlige led i kroppen efter amning og generelt bare efter man har hvilet.

 • At man kan elske et lille menneske så højt, at man savner det når de sover. Og man aldrig har lyst til forlade det.

 • At man ikke forstår det før man har stået i det
  At en god mor ikke sidder i brysterne- jeg har en dreng som får flaske/ det har været hårdt
  At alle føler en ret til at kloge sig på dit barn og dig!
  At dit foto album pludselig kun indeholder dit barn
  At det er det vildeste, skræmmende, fanatiske og hårdt på en gang
  At du typisk vil ende med at komme ud af døren med beskidt tøj- enten mælk eller gylp rester
  At du er den perfekte og bedste mor for dit barm
  At du vil sætte pris på et bad selvom det kun vare 2 min 🤣❤️

 • At det at blive mor ville medføre en længere periode i mit liv med meget modstridende følelser, som på den ene side var en enorm kærlighed til min datter og vores nye familie, og på den anden side var følelsen af identitetstab, enorm ensomhed og frustration over ikke at kunne hjælpe min datter, når hun græd (hun havde kolik).

 • Det jeg synes er det allerhårdeste, er den dårlige samvittighed. Som særligt opstår når man får flere børn og i takt med at ungerne bliver ældre. Den dårlige samvittighed iver ikke at være der nok, over at sende dem i daginstitution med de dårlige forhold der er, over at man kommer til at fejle og skælde ud, over ikke at lege non med dem osv.
  Dernæst at alting ikke altid bare er en fase – eller ihvertfald kan nogen faser være ufatteligt lange. Vores ene barn sover således på 5. år ufatteligt dårligt om natten – og min mand og jeg sover ofte fortsat ikke sammen om natten, da vi skiftes til at have vagten. Eller måske ville jeg ikke have vidst dette – men nok nærmere at man kan klare ufatteligt meget – og at de basale behov som søvn overstiger de bekvemme behov.
  En sidste ting som jeg tænker er vigtigt er, at alle børn nok skal lære at falde i søvn selv på et tidspunkt. Så i stedet for at ærge sig over at bruge halvanden time på at putte dem (i en periode) – så nyd den kvalitetstid det er og den tryghed man giver sit barn. Og så husk at skifte med faren, så man også får ‘friaftener’ og faren får lov at få kvalitetstiden.

 • Ville ønske flere talte om:
  • de konfliktfyldte følelser (fx at ville gøre alt for sit barn, men samtidig behovet for at være alene)
  • det svære ved at tilsidesætte ens egne behov, og hvor “ekstremt” det er for moderen i forhold til faren
  • at man skal være forberedt på at far har (i mit tilfælde) langt mere frihed end mor. Byture med drengene, alkohol, arbejde, kan (reelt set) sove ude, rygning, social frihed til arrangementer (mor skal fx amme/give flaske)
  • lysten til/glæden ved at have tid væk fra sit barn
  • Hvor svært det er at være en del af et arrangement; baby kræver din opmærksomhed – også når man er blandt andre

 • Amning bør ikke gøre ondt ☝🏻 Så skal man lige snakke med sin sundhedsplejerske eller ammevejleder ❤️

 • Jeg ville gerne have vidst, at fødselsdepression kan se ud på mange måder. At det også kan være en over-tilknytning, hvor kærligheden er så intens, at den bliver til angst og en følelse af total fallit.

 • – at det faktisk er lidt svært at komme ud af døren til tiden med en lille baby
  – at jeg skal stole på, at jeg kender mig barn bedst.
  – at man kan få er barn der fejler noget. Han har lige fået konstateret refluks og er begyndt på medicin. Efter 2 måneder med en grædende baby er der nu håb. Alle sagde: “jamen børn græder meget. Sådan er det”.
  – at nogle ting kan man købe efter baby er ankommet. Min søn vil ikke i barnevogn, vikle eller bæresele
  – at alle har en mening (læst noget på nettet) om dig som mor eller hvad din baby har brug for. Det er DIG der ved bedst og du gør det bedste for dit barn.
  – at jeg er ligeglad med at være en pylremor. Jeg ringer 1813 eller tager til læge, hvis jeg mener det er nødvendigt.
  – at jeg savner tiden som gravid og også før. Pludselig optager baby alt (især i starten hvor man også lige skal finde sig til rette i mor rollen).

 • Husk det er en periode – når tingene er hårde og man tror at man aldrig kommer til at sove igen eller baby græder og man føler man ikke kan finde uf af noget – det er en periode og det går over
  Husk at nyd tiden med en lille sovende baby på brystet – jeres hjerter vil slå i takt ig det er verden bedste følelse 💕

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret

© 2021 Matilde Trobeck. All Rights Reserved. A GreatSimple website