Du læser lige nu
Det er ikke en sygdom at være gravid

Det er ikke en sygdom at være gravid

Husk nu: det er ikke en sygdom at være gravid. 

Dén har jeg hørt mange gange. Og jeg har vist også selv sagt det, et par gange. Inden jeg vidste, hvor fucking hårdt det KAN være, at være gravid. For det er hårdt. Og det er dét som fylder lige nu, for mig. Jeg er ikke længere ramt af kvalme, forstoppelse og hovedpine. Jeg er (og har hele vejen igennem været) ramt af træthed. Sådan en træthed, som jeg ikke kan forklare. Jeg har ikke prøvet den før. Den tætteste sammenligning, som jeg kan komme frem til, er den træthed du oplever, når du har været en uge på Roskilde. Efter en uge i mudder, med camping toiletter og bade, dårlig mad, ringe søvn, alt for meget alkohol, for mange cigaretter, måske har du frosset eller været semi dehydreret. Sådan en festival. Når du kommer hjem efter sådan én, så er du smadret. Jeg har været på Roskilde 8 gange. Jeg havde altid brug for en uge til, at komme mig over festivallen. Jeg havde brug for langt bad, god mad, masser af vand, at stene på sofaen.

Sådan oplever jeg graviditeten lige nu. Jeg har dage, hvor jeg nyder min graviditet og er frisk og hvor jeg kan lave alt det, som jeg gerne vil. For tiden er dagene, hvor jeg ikke kan så meget, udpræget. Det er hårdt for parforholdet, da jeg ofte er for træt til, at vi kan gå ud og lave noget sammen (og er lidt grådlabil). Det betyder noget i forhold til mit firma, da jeg er selvstændig og når jeg har en dag, hvor jeg ikke kan noget, så er der ikke andre, som kan tage over. Det er svært i forhold til min relation til mine veninder, fordi jeg er for træt til, at ses med dem, som jeg plejer. Træningen som betyder så meget for mig, må også sorteres fra, de dage hvor jeg er svimmel og udmattet.

Jeg tror at jeg er der i “processen”, hvor jeg skal læne mig tilbage, im-fucking-brace det og finde ud af med mig selv, at sådan er vilkårene altså lige nu. Hvad kan man gøre? Jeg er gravid og det bliver jeg ved med, at være. Og jeg er så glad for, at det endelig lykkedes for os. For mig. Efter så mange ufrivillige aborter. Men hvor helvede, hvor kan det være hårdt og hvor er der bare dage, som er nederen.

Og jeg synes, at det skal være okay at sige højt! Det skal være okay at sige, at man er træt af det. Uanset hvor meget din veninde kæmper for, at blive gravid. Man kan måske tænke over, hvem man deler sin frustration med. Men det må ikke være tabu. Du må ikke føle dig alene, hvis du som jeg, synes det er hamrende hårdt. Jeg skal finde min krop på ny, finde mig selv igen – nu som gravid. Det er svært. Den sidste gang jeg skulle finde min nye krop, der var jeg teenager. Der havde jeg et par år, til at fatte at min pigekrop til til en kvindekrop. Nu sker det hurtigere. Det kan være svært at følge med.

Her er jeg lige nu. Her er jeg i dag. Måske det ser anderledes ud, imorgen. Måske jeg rent faktisk kan lave noget, imorgen. Måske ikke. Jeg skriver når jeg er i en følelse, sjældent efter. Hvis jeg på den ene eller den anden måde har trådt dig over tæerne med mit skriv, så husk at det her er min livsverden lige nu. Ligesom du har din, som jeg måske heller ikke forstår <3

Du er aldrig alene. Heller ikke når du vågner om morgenen, og er skide træt af at være træt, muligvis er hormonfyldt og bare har en dårlig dag. Kys.

Kommentarer (16)
 • Amen, jeg er gravid anden gang og har begge gange haft nogle helt fine og normale graviditeter, ud over det normale som selvfølgelig træthed, ligamentsmerter og plukveer. MEN noget af det der pisser mig helt gevaldigt af er når folk siger at det ikke er en sygdom at være gravid. Nej selvfølgelig er det ikke det, men man kan godt nok føle sig syg af det! Det sjove er at man typisk kun får sådanne kommentarer fra mænd og kvinder der ikke har været gravide 😉

 • Jeg er i uge 12, og har kastet rigtig meget op og været sygemeldt fra arbejde. Har tabt mig 5 kg og er stadig deltidssygemeldt (jeg kommer og går, som jeg kan overskue)
  Jeg er aldrig syg normalt, og jeg synes også det er rigtig hårdt pludselig at være ‘syg’ af graviditetsgener. Jeg har nærmest ikke haft noget socialt liv i mere end halvanden måned.
  Det er skide hårdt.

  PS: Vil du ikke være sød at svare tilbage på dine kommentarer?? 🙂

 • Du her helt ret i at alle har hver deres livsverden. Ville give min højre arm for at have din graviditet og ikke min hvor Hyperemesis Gravidarum har overtaget de alm. graviditets gener og jeg dermed stadig kaster op i uge 33. Men! Jeg kan fuldt ud forstå dig og dine frustrationer der hvor du står – uanset hvordan og hvorledes er dét, at være ude af kontrol og kun kan sige fuck det og gå med hvordan den pågældende dag nu en gang er, monster frustrerende. Det kræver et kæmpe arbejde mentalt, at acceptere den tilstand. I mit tilfælde er jeg for medtaget af denne graviditet til over hovedet, at kunne være jobsøgende og derved sende to ansøgninger om ugen – kæmpe kontrast til sidste graviditet hvor jeg havde en lederstilling, arbejdede 40 timer om ugen, 6 dage om ugen. Det er en kæmpe kamel at sluge denne gang, og jeg er ikke sikker på, at jeg helt har fået den ned endnu…

 • Jeg har kæmpet i reagensglasbehandling for at blive gravid begge gange. Fra jeg smed p-pillerne til jeg blev gravid med min datter gik der 3 år. Det var hårdt, ingen tvivl om det.

  Nu er jeg gravid igen i 34. uge. Og graviditet er eddermanme hårdt! Men man er ved at skabe et liv og det tærer på kroppen.
  Og det er TUNGT! Min baby er lidt større end gennemsnit og vejer omkring 2.500-2.600 g. Så for mit vedkommende har jeg ca 2,5 kg baby, ca 1 kg moderkage og 1 liter fostervand, siddende direkte på maven. Plus det løse, naturligvis.

  Så, kære Matilde! Du er IKKE ALENE! Du er bare gravid som alle andre. Jeg havde faktisk troet, at du ville komme lettere igennem det end mig, fordi du er i så god fysisk form – STIK modsat hvad jeg er! Så det er faktisk lidt beroligende for mig, at jeg ikke “selv er skyld i”, at det er hårdt, fordi jeg ikke har trænet op til jeg blev gravid.

  Så … TAK fordi du deler! ❤️❤️

  • Tillykke, hvor er det dejligt at læse at det lykkes for dig! Jeg håber det bedste for dig <3

 • Åh hvor jeg kender det! Mine er godt nok 4,5 år og den anden 11 måneder. Nej det er ikke en sygdom at være gravid, men det kan det blive! Jeg fik svangerskabsforgiftning første gang som udviklede sig til Hellp som var ved at slå både mig og den store ihjel. Og anden gang skulle jeg tage en masse medicin for at forebygge og så føler man sig sgu syg. Heldigvis gik det godt anden gang 😊 pøj pøj med graviditen og nyd nu ‘friheden’ man ved aldrig hvilken slags baby man får 😅

 • Du er ikke alene. Hvis du ikke har fået den anbefalet endnu, så overvej at læse Sofie Lindes bog Fårking Gravid… den er så god og hun skriver i så underholdende et sprog. Jeg havde selv en røv-hård graviditet, og en svigerfamilie der ikke mente det kunne være så hårdt at være gravid. Fødslen var også en af de slemme, sådan en som mange frygter – men jeg kan sagtens klare den fødsel igen for et barn mere, så længe jeg ikke behøver gå samme graviditet igennem… det gav virkelig perspektiv for mig på hvor dårligt jeg havde det undervejs i graviditeten, at jeg frygter den mere end en virkelig slem fødsel… hold ud – præmien er det hele værd ❤️

  • Tak for anbefalingen! Jeg har netop lyttet til den og jeg elskede den!! <3

 • Nej graviditet er ikke en sygdom, men det er pisse hårdt! Kroppen er overbelastet, kvalme, opkast og træt hed, ad det ikke sjovt!
  Jeg er selv i uge 30 og synes graviditet er noget møg, synes det er livsbekræftende at mærke lillepigen i maven men thats it. Dem som siger graviditet er dejligt har i min verden spist søm 🙈
  Synes du er pisse sej at du stadig træner jeg har ikke orket der siden uge 6 og når jeg prøver at gå tur kan jeg max gå 1 km på 15 min.
  Jo vist blive det nemmere med tiden at være gravid og man vender sig til at alt er mere besværligt, men det er vist ikke en skam at indrømme at man glæder sig til at få sin krop for sig selv.
  Dejligt i indlæg du har lavet, synes du gør det mega godt 😘

 • Heldigvis er selve graviditeten ikke en sygdom nej. Men der er bare nogen, mig selv inklusiv, der bliver så påvirkede af deres graviditeter, at det er det samme som at være syg. Min graviditet er ikke en sygdom. Den hyperemesis gravidarium aka massiv heldøgnskvalme og opkast som jeg har fået med i pakken – den er i den grad en sygdom. Jeg har været sygemeldt fra mit job. Jeg har ligget i fosterstilling og grædt. Jeg har været indlagt på sygehuset to gange ugentligt i mange uger.
  Det er så vigtigt, at der er plads til os alle sammen, lige gyldigt hvilken graviditet vi har. Den nemme, den hårde, den der mest af alt minder om sygdom.
  Jeg håber, at du får mere energi. Og hvis du ikke gør, så håber jeg, at du kan finde ro til at acceptere, at sådan er det bare lige nu. Hvilket det lyder til, at du er godt i gang med. Men det er dælme hårdt, når man ikke lige får den der drømmegraviditet, man havde ønsket sig

  • Jeg vil bare give dig et kæmpe mentalt klem og kram! Det er pisse hårdt, når graviditet bliver en sygdom, som sender dig til tælling på den måde, hvor kvalme og opkast bliver 24 timers omdrejningspunkt for en ellers lykkelig begivenhed. Jeg var der selv fra 3+4 til 41+6. Husk at få saft højt og talt om, at det faktisk er pissehamrende elendigt at have det så skidt. Og smil overbærende over alle de velmenende gode råd om ingefær, knækbrød, mandler og mælk…

  • Tusind tak! Og i lige måde!!! Jeg har heldigvis termin på fredag, så nu er det snart slut. Det er anden gang jeg er gravid og anden gang med HG. Denne gang har været værre end sidst, men jeg har fundet så meget støtte i at være en del af det HG fællesskab der er på facebook. Har følt mig mindre alene og forkert. Jeg har opgivet at få folk til at forstå hvordan det er og bare været lykkelig for, at jeg har kunnet få hjælp fra vores sundhedsvæsen samt har en fantastisk familie. Men der er ingen tvivl om, at jeg ikke skal have flere børn!!!

 • Søde Matilde! Jeg elsker at følge med, både før spir men nu også hvor du venter spir! For 5 måneder siden fødte jeg min søn… jeg fik også tit at vide at graviditet ikke er en sygdom, det er det som sådan heller ikke, men ja man kan være påvirket af det som du er i dag. Jeg oplevede desværre også en rigtig hård graviditet og måtte sygemeldes fra mit job i uge 20, hvilket var det værst tænkelige for mig. Men som en læge sagde til mig, du er ved at lave et barn og det barn skal du også kunne passe når du ikke længere er gravid, så det er med at passe på sig selv.

  Kæmpe knuser til dig!

  • Tillykke Anne og tak for din søde besked! Du har ret! Det er ingen sygdom, men for fanden det kan være hårdt! Held og lykke med det hele <3

Læg en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive publiceret

© 2021 Matilde Trobeck. All Rights Reserved. A GreatSimple website